ניתוח החלפת מפרק ירך

ירך כואבת אילוסטרציה

החלפת מפרק ירך כנראה תהיה התשובה לכאבים שלכם. אם אתם במהלך הליכה רגילה או טיול והירך כואבת? ניסיתם מספר פתרונות נפוצים, קיבלתם תרופה או פיזיותרפיה ועדיין… הכאב ממשיך. כנראה וניתוח זאת האופציה הטובה ביותר.

הכנו עבורכם מדריך המכיל בו את כל המידע החשוב ביותר עבורכם על ניתוח החלפת מפרק הברך. הנה תקציר מידע שמרוכז במדריך:

  • ניתוח החלפת מפרק ירך מתקרב ל-100% הצלחה בשיטה שלנו מהניתוחים המוצלחים ביותר.
  • את הניתוח ניתן לבצע בבתי חולים ציבוריים ובפרטיים כאשר ניתוח זה ברוב המקרים מוכר על ידי הביטוחים המשלימים.

ההחלטה לבצע ניתוח להחלפת ירך עשויה להיות מלאה בחשש ושאלות רבות:

ריכזנו כאן מדריך ובו מידע תמציתי ותשובות לשאלות הנפוצות ביותר שעלו במשך השנים האחרונות למטופלים רבים שלנו.

תוכן עניינים

סוגי ניתוחי החלפת מפרק ירך

מהו ניתוח להחלפת ירך?

החלפה של מפרק הירך (Hip replacement/arthroplasty) היא בין הפרוצדורות האורתופדיות המוצלחות ביותר שמבוצעות כיום כמו כן ניתוח החלפת מפרק הברך לפי השיטה שלנו – ולא לחינם הוא כבר זכה לכותרת ״ניתוח המאה״ על ידי כתב העת Lancet, בין כתבי העת הנחשבים בעולם הרפואה

עבור מטופלים עם כאבים במפרק הירך מסיבות שונות הניתוח יכול להקל בכאבים, להשיב את תפקוד המפרק ולשפר את איכות החיים. 

בניתוח זה חלקי מפרק הירך הפגועים מוחלפים בשתלים ליצירת מפרק מלאכותי, שמתוכנן לתפקד כחמש עשרה שנים לפחות. רוב מוחלט של המטופלים חווים הקלה משמעותית בכאבים ובמגבלה התפקודית לאחר הניתוח.

אנטומיה של מפרק הירך

הירך היא מפרק מסוג מכתש ועלי שמחבר את הירך (ולמעשה את הרגל כולה) אל האגן וכך לגוף. עצם הירך (Femur) היא בעל זווית שפונה פנימה, כך שהיא מצוידת ב״צוואר״ וב״ראש״, שצורתו כצורת כדור (עלי) היושב בתוך האצטבולום (Acetabulum), שהוא מכתש הנמצא בעצם הירך.

עצם הירך מוחזקת בתוך האצטבולום באמצעות מספר רצועות, גידים ושרירים המקיפים את המפרק ומחברים את העצמות זו לזו. בזכות המבנה הייחודי והיציב במיוחד של המפרק, הירך הוא המפרק הגמיש ביותר בגוף, עם טווח התנועה הגדול ביותר – ומסוגל לנוע לפנים, לאחור, הצידה ואף להסתובב סביב צירו.

באיזה מקרים צריך ניתוח החלפת מפרק ירך?

ניתוח החלפת ירך לרוב נדרש כטיפול לשחיקה או פגיעה בירך במידה שפוגעת ביכולת התנועה של המפרק, ובפרט במקרים בהם יש כאב רב בירך, אפילו בזמן מנוחה. 

הסיבה העיקרית לביצוע הניתוח היא דלקת ניוונית של המפרק – אוסטאוארתריטיס (Osteoarthritis) – שכבר לא מוקלת באמצעות טיפולים תרופתיים או מקומיים. 

סיבות נוספת לפגיעה במפרק עד כדי צורך בהחלפה כוללת דלקת שגרונית (Rheumatoid Arthritis), טראומה למפרק ובפרט שבר של צוואר הירך, זיהום של המפרק או פגיעות הקשורות להתפתחות לא תקינה של העצם. 

 

מתי מומלץ לפנות לניתוח?

הפניה לניתוח החלפת מפרק תעשה לרוב לאחר כישלון או אי-הטבה אחרי טיפולים שמרניים למפרק כמו פיזיותרפיה או הזרקת סטרואידים, פרט למצב של שבר חריף בו קיימת עדיפות לפניה לניתוח על פני טיפולים אחרים.

ניתן לפנות לטיפול ניתוחי כאשר קיימים כאבים עזים במפרק עם נפיחות ונוקשות של הירך המגבילות את תנועתו. אם הכאבים וההגבלה פוגעים בתפקוד היומיומי והשינה והופכים אותם לבלתי נסבלים או בלתי אפשריים ואם הכאבים והפגיעה במפרק גורמים לדיכאון גם אפשר לשקול פניה לניתוח.

הפניה לניתוח תעשה בכל מקרה תוך התייעצות עם הרופא המנתח ובמידה ולא מדובר בניתוח דחוף לאחר שבר יש לשקול את כלל הסיכונים האפשריים ואת המצב הבריאותי של המטופל טרם ההחלטה.

סוגי ניתוח החלפת ירך

ישנן כמה גישות ניתוחיות, וגם כמה ניתוחים שונים אפשריים בהחלפה של מפרק הירך. ישנם גורמים שונים שעוזרים לבחור בין הגישות השונות ובין סוגי ההחלפות, חלקם קשורים לבריאותך ולמצב המפרק, וחלקם ליכולות ולניסיון המנתח שלך. 

לקראת הניתוח, תוכל לשמוע על הגישות והחלופות השונות – החלפה מלאה, בה מוחלפים שני צדי המפרק (הירך והשקע באגן בו הוא יושב), מול החלפה חלקית, בה מחליפים רק את הקצה העגול שבראש עצם הירך. כמו כן, הניתוח יכול להתבצע בכמה גישות שונות: קדמית, אחורית או לטרלית (צדית).

גישה קדמית 

החלפת מפרק ירך בגישה קדמית (Direct Anterior Approach) תוארה לראשונה כבר בשנות ה-40 של המאה הקודמת. היתרון המרכזי בה הוא השמירה על השרירים המקיפים את מפרק הירך במהלך הניתוח. 

כמו כן, בגישה זו ההחלמה נחשבת מהירה יותר, עם שיפור מהיר בטווחי התנועה, וסיכון נמוך לפריקה של הירך אחרי הניתוח.

גישה אחורית

הניסיונות הראשונים לביצוע החלפת מפרק ירך בגישה אחורית (Posterior Approach) פורסמו וצברו פופולריות במהלך שנות החמישים, וזו נחשבת היום הגישה המועדפת ברחבי העולם לביצוע החלפה של מפרק הירך. 

בגישה זו ניתן לחשוף היטב את כל מפרק הירך, ולהשיג גישה טובה הן לעצם הירך והן לעצם האגן, והיא שומרת על כמה מהשרירים החשובים לאיזון ולשיקום מאוחר יותר – השרירים המרחיקים (אבדקטורים) של הירך.

גישה לטרלית (צדית)

הניסיון הראשון לביצוע של החלפת ירך בגישה לטרלית (Direct Lateral Approach) נעשתה בתחילת שנות השמונים, ויש לא מעט מנתחים שמעדיפים לנקוט דווקא בגישה זו. 

בקנדה, לדוגמה, כ-60% מהמנתחים מעדיפים לבצע החלפה מלאה של הירך בגישה זו, בין היתר בזכות החשיפה הטובה של המפרק שגישה זו מאפשרת הן לעצם הירך והן לעצם האגן. גם בגישה זו הסיכון לפריקה של הירך אחרי הניתוח הוא מזערי. 

טכנולוגיות חדשניות לביצוע החלפת ירך

בשנים האחרונות ניתן לראות התקדמות טכנולוגית בגישות הניתוחיות להחלפת ירך – טכנולוגיות שמאפשרות ניתוח נכון ומדויק יותר של הניתוח, בניית שתלים מותאמים אישית ואף לבצע את הניתוח בטכניקות זעיר פולשניות המקלות על ההחלמה ועל החזרה לשגרה.

אחת הטכנולוגיות פורצות הדרך בתחום הניתוחים האורתופדיים הוא רובוט ה-Mako של חברת Stryker, כלי עזר מתקדם לניתוחי החלפות ברך וירך. 

מאז שנכנס לשימוש, נמצא כי בניתוחים בהם נעשה שימוש ברוב נעשה מיקום מדויק יותר של המשתל בתוך המפרק, ירד הסיכון לפריקת ברך ואובדן הדם במהלך הניתוח היה נמוך יותר.

כמו כן, ניתוחים באמצעות רובוט משפרים את התוצאות אחרי הניתוח – ההחלמה קלה יותר וחלקי העצם הבריאים נשמרים טוב יותר.

™Mako הינו הרובוט המוביל להחלפת מפרק הירך

ניתוח החלפת מפרק ירך באמצעות הטכנולוגיה המהפכנית של ™Mako תוכננה לסייע למנתחים להעניק למטופלים חוויית ניתוח בהתאמה אישית, בהתאם לאבחון ולאנטומיה המיוחדים להם. הזרוע והתכנון שבוצע טרום הניתוח מאפשרים למנתח להגיע לרמת דיוק מרבית.

רובוט ה- mako
דיוק מרבי​
בטיחות מקסימאלית​​​​
החלמה וחזרה מהירה לשיגרה​​​​

למה לצפות מהניתוח?

לפני הניתוח: כחלק מהטיפול במפרק וכהכנה להחלפה הניתוח, תבוצע פגישת הכנה בה ייבחן הסיכון הניתוחי שלך, בהתאם להיסטוריה הרפואית והניתוחית שלך, על מנת להבטיח שהסיכונים שבניתוח לא גוברים על היתרונות של החלפת המפרק. מסיבה זו חשוב ליידע את הצוות במצבים רפואיים כרוניים קיימים ובטיפול התרופתי אותו אתה נוטל.  

במהלך הניתוח: ניתוח להחלפת ברך, מלאה או חלקית, נמשך בדרך כלל בין שעה לשעתיים, ויכול להתבצע תחת הרדמה מלאה או ספינלית (הרדמה אזורית לחוט השדרה שמשפיעה מגובה המותן ומטה). 

בניתוח עצמו המנתח מבצע חתך על גבי העור על מנת להגיע למפרק הירך, ולאחר מכן מסיר את רקמת המפרק הפגועה ומחליף אותן במפרק המלאכותי.

התאוששות מהניתוח

השיקום וההחלמה לאחר החלפת ירך מתחילה מיד עם תום הניתוח. הצוות יעודד אותך לקום ולהתחיל ללכת מוקדם ככל הניתן, ומטופלים בלי מחלות רקע משמעותיות המצריכות השגחה ואיזון יכולים על פי רוב להשתחרר לביתם ברגע שיצליחו ללכת, לעלות מדרגות ולעבור בקלות מעמידה לישיבה וחזרה.

בחלק מהמקרים מומלץ על מעבר ליחידת שיקום אחרי הניתוח, כגשר לפני השחרור הביתה. כך או כך, אחרי הניתוח חשוב לבצע פיזיותרפיה על מנת לחזק את השרירים סביב המפרק ולהשיג טווח תנועה מספק. 

סיכונים אפשריים מהניתוח

החלפת מפרק ירך מבוצעת באופן שגרתי במספר הולך וגדל של אנשים, עם מאות אלפי ניתוחים שמבוצעים ברחבי העולם בכל שנה. 

למרות שהניתוח נחשב בטוח יחסית, כמו בכל הליך רפואי גם הוא כולל סיבוכים אפשריים כמו:

  • סיכון לפריקת ירך
  • זיהום סביב אתר הניתוח
  • פגיעה בכלי הדם
  • קריש בורידי הרגל


עם זאת, הסיכוי לסיבוכים הוא נמוך למדי, הרוב המוחלט של המנותחים מרוצים מהחלפת המפרק גם עשר שנים ויותר אחרי הניתוח, ורק מיעוט מהם נותר עם כאבים מגבילים או נזקק לניתוח החלפה נוסף עקב שחיקה.

התוצאות הצפויות

שישה עד 12 שבועות אחרי הניתוח תעבור הערכה של הירך המנותחת, על מנת לבדוק את ההחלמה. במידה וההחלמה עוברת כצפוי, רוב האנשים יכולים לחזור לפעילות שגרתית וכמעט מלאה, בהתאם לנוחות. ההחלמה המלאה וההשגה המלאה של תנועה וכוח בשרירים שסביב המפרק מושגים תוך 6 חודשים ועד שנה. 

מה לצפות מהירך החדשה שלי?

קודם כל, החלפת הירך נועדה להפחית את הכאב והגבלת התנועה במפרק, מהם סבלת לפני הניתוח, ואף להגדיל את טווח התנועה של הירך. מידת ההצלחה של הניתוח היא גבוהה מאד, ונמשכת לאורך שנים. 

במחקר בריטי שעקב אחר למעלה משש מאות מטופלים שעברו החלפת ירך, נראה שיפור משמעותי כמעט בכל מדדי הבריאות – כמו תפקוד גופני וחברתי, בתחושת מוגבלות פיזית או מנטלית וכמובן בתחושתה של המטופלים שבריאותם השתנתה לטובה. 

באפקט המטבי של הניתוח נצפה כבר תוך שישה חודשים מהניתוח וגם כעבור חמש שנים, ביחס לאנשים שבחרו לא לעבור החלפה של מפרק הירך.

עם זאת, חשוב לא לצפות לחזרה לפעילות מלאה שניתן לבצע עם מפרק בריא. פעילות ספורטיבית בעצימות גבוהה למפרק – כמו ריצה או משחק כדורסל – יכולים להפעיל מתח וכוח גדולים מדי על המפרק המלאכותי. אך עם הזמן וההחלמה תוכל לשחות, לרכב על אופניים ולבצע פעילויות ספורטיביות מתונות ללא מגבלה. 

רופאים מומלצים לניתוח החלפת מפרק הירך

כאן תמצאו את הרופאים המומלצים שלנו לניתוח החלפת ירך. כל הרופאים שלנו הינם מומחים לביצוע הניתוח ובעלי ניסיון רב שנים בביצוע ניתוחים אורתופדיים. 

ד"ר פיכמן גיל

מומחה בכירורגיה אורתופדית והחלפות מפרקי ירך וברך רופא מומחה בכיר במערך האורתופדי בבי"ח "שיבא" תל-השומר.

ד"ר אביבי ערן

מומחה בכירורגיה אורתופדית והחלפות מפרקי ירך וברך סגן מנהל המערך האורתופדי ורופא בכיר ביחידה להחלפת מפרקים, בבי"ח "שיבא" תל-השומר.

ד"ר איגור קזנסקי

מומחה בכירורגיה אורתופדית מתמחה בהחלפות מפרקי ירך וברך אורתופד מנתח בכיר בבית החולים אסותא.

מידע נוסף על החלפת מפרק ירך

רופאים מומלצים לניתוח החלפת מפרק ירך

כאן תמצאו את הרופאים המומלצים שלנו לניתוח החלפת מפרק ירך. כל הרופאים שלנו הינם מומחים לביצוע ניתוחים ופעולות רפואיות ובעלי ניסיון רב שנים בביצוע ניתוחים אורתופדיים.

ד"ר פיכמן גיל

מומחה בכירורגיה אורתופדית והחלפות מפרקי ברך וירך רופא מומחה בכיר במערך האורתופדי בבי"ח "שיבא" תל-השומר.

ד"ר אביבי ערן

מומחה בכירורגיה אורתופדית והחלפות מפרקי ברך וירך סגן מנהל המערך האורתופדי ורופא בכיר ביחידה להחלפת מפרקים, בבי"ח "שיבא" תל-השומר.

ד"ר איגור קזנסקי

מומחה בכירורגיה אורתופדית מתמחה בהחלפות מפרקי ברך וירך אורתופד מנתח בכיר בבית החולים אסותא.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

*הכיסוי לניתוח ברובוט ה-™Mako מתאפשר דרך ביטוחים פרטיים בלבד.

Leave us your contact details, and we will get in touch at the earliest opportunity

* Coverage for surgery using the Mako™ robot can be obtained from private insurance only